Vineri, 3 octombrie 2008
 Arhiva Stiri
Discursul Ambasadorului SUA Nicholas F. Taubman la deschiderea celui de-al doilea congres al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania


Domnule Ambasador Barnett,

Domnule Gavrila,
Stimati oaspeti,
Doamnelor si domnilor,

Imi face o deosebita placere sa fiu impreuna cu dumneavoastra in aceasta dimineata cu ocazia deschiderii celui de-al Doilea Congres al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania.

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti are o lunga si foarte speciala relatie cu mediatorii din Romania. Din multe puncte de vedere ne consideram nasii mediatorilor romani, un rol care ne onoreaza.

Putem spune ca noi am luat parte la crearea profesiei de mediator, muncind cu un mic grup de romani dedicati, care au avut viziunea asupra modului in care aceasta tara si sistemul ei judiciar ar putea beneficia de aceasta alternativa de rezolvare a conflictelor. In 2003, aceasta echipa si-a investit talentul si devotamentul in lansarea unui proiect pilot la Craiova. Ministerul Justitiei a pus la dispozitie suportul institutional si asistenta. Ca partener, Guvernul Statelor Unite a investit peste un million de dolari in instruirea mediatorilor si dezvoltarea unei retele de instructori romani. Cu aceste fonduri, romanii si americanii au muncit impreuna sa dezvolte o institutie care, desi a folosit experienta si talentul american, a ramas in esenta un program romanesc. Din acea mica samanta s-a nascut Centrul de Mediere din Craiova si din acest Centru s-a dezvoltat o profesie distincta, cea de mediator. In acesti cinci ani, proiectul s-a maturizat.

Pe langa tribunale, institutii guvernamentale si companii, institutiile religioase si educationale au inceput sa foloseasca medierea pentru a rezolva disputele din sfera lor de activitate. Instructorii de la Centrul de Mediere din Craiova au pregatit un numar semnificativ de romani, invatandu-i tehnici utile si impartasindu-le din experienta obtinuta din rezolvarea disputelor in afara instantelor de judecata.

Astazi, proiectul pilot din Craiova a fost finalizat si, as putea spune, are un succes extraordinar. Astazi, aproape 800 de romani au meseria de mediator. Astazi, aproape fiecare judet din Romania are propriul centru de mediere. Astazi, Uniunea Centrelor de Mediere din Romania stabileste standardele unei profesiii care nu exista acum cinci ani. Pana astazi, mai mult de 200 de judecatori au participat la seminarii despre modul in care medierea poate fi folosita in tribunale. Pana astazi, aproape 1.000 de cazuri au fost supuse medierii, si, intr-o proportie covarsitoare, de 95%, partile implicate au fost satisfacute de rezultat si sunt gata sa apeleze din nou la aceasta procedura. Astazi, medierea s-a maturizat, lucru dovedit de gazduirea acestui congres al mediatorilor de catre Romania. De acum inainte, medierea isi ocupa locul cuvenit in rezolvarea disputelor, ca partner de drept in cadrul sistemului judecatoresc.

Unii ar putea intreba de ce Ambasada SUA a investit banii contribuabililor americani in acest proiect pilot. Noi stim, si cred ca veti fi de acord, ca un sistem juridic independent si echitabil este piatra de temelie a oricarei democratii puternice si functionale. Inca de la inceputul anilor 1990, noi am colaborat cu Romania si romanii in multe proiecte pentru a ajuta la atingerea acestui scop.

Statele Unite ale Americii si-au asumat angajamentul de a sustine reforma judiciara din Romania in 1991, odata cu infiintarea Institutului National al Magistraturii. Guvernul american a oferit sprijin si indrumare noii institutii prin donatii de carti si schimburi de experti judiciari. Spre exemplu, intre 2001 si 2004 am trimis 100 dintre cei mai buni absolventi ai Institutului National de Magistratura in stagii de pregatire de doua saptamani la Academia Juridica Internationala (International Judicial Academy) din Washington D.C. In aceeasi perioada, 25 de experti IT de la tribunale din intreaga Romanie au castigat experienta datorita vizitelor efectuate in instantele judecatoresti din SUA si a contactului direct cu colegii lor americani.

In plus, am raspuns solicitarii de asistenta privind reorganizarea Ministerului de Justitie. Astfel, timp de o luna, specialisti in administrarea instantelor americane au efectuat un raport de evaluare a necesitatilor acestei institutii. Multe dintre sugestiile cuprinse in raport au fost apoi aplicate in planul de restructurare a Ministerului. Atunci cand a fost nevoie de purtatori de cuvant ai instantelor romanesti, am adus profesionisti care sa impartaseasca din experienta lor si sa invete instantele sa comunice mai bine cu media si cu opinia publica. Acestea sunt doar cateva exemple de proiecte de amploare pe care noi si partenerii nostri le-am desfasurat pentru a sprijini crearea unui sistem judiciar independent si echitabil in Romania.

Mark Twain a scris candva: „Atunci cand unealta pe care o folosim este un ciocan, toate problemele incep sa semene cu niste cuie”. Stim cu totii ca nu exista un singur instrument sau o singura metoda care sa asigure stabilirea unui sistem judiciar independent. Sistemul judiciar are nevoie de o varietate de resurse pentru a face fata provocarilor cu care se confrunta. Printre acestea se numara: independenta structurala, crearea unui cadru legislativ favorabil, sprijin administrativ si buget adecvate, continuarea programelor educationale, cooperarea cu institutiile omoloage de peste hotare.

Instantele judecatoresti din Romania si din Statele Unite, ca si cele din alte tari, sunt coplesite de numarul mare de cazuri care cad in sarcina fiecarui judecator. Programe alternative de solutionare a disputelor, precum cele sustinute de Uniunea Centrelor de Mediere din Romania, le permit judecatorilor sa trimita cazurile civile si unele cazuri penale catre mediere, unde partile pot gasi o solutie satisfacatoare pe cale nejudiciara, lasand tribunalelor timp sa judece cazurile care nu pot fi rezolvate in afara instantelor.

Crearea si sustinerea unui sistem judiciar independent si echitabil, capabil sa solutioneze rapid cazurile, sunt esentiale pentru dezvoltarea si pastrarea increderii cetatenilor in lege. „O justitie inceata este o justitie inexistenta” spune o veche dar adevarata zicala. Atunci cand cazurile prezentate instantelor se aduna, atunci cand judecatorii nu au timpul necesar pentru a analiza in detaliu cazurile complicate si cand cetatenilor le este incalcat dreptul la o rezolvare rapida a reclamatiilor, increderea in sistemul judiciar scade.

Introducerea institutiilor de mediere in Romania este benefica pentru toate partile si va juca un rol crucial in consolidarea statului de drept. Statele Unite ale Americii se simt onorate ca au participat la aceasta initiativa. Chiar suntem mandri ca suntem nasii acestui proiect!

Va felicit pentru organizarea acestui congres si va multumesc pentru atentie.


 
© Uniunea Centrelor de Mediere din Romania