Vineri, 3 octombrie 2008
 Arhiva Stiri
Mesajul Preşedintelui României, Domnul Traian Băsescu, adresat participanţilor la congresul organizat de Uniunea Centrlor de Mediere din România


Stimaţi participanţi,

Demersul Uniunii Centrelor de Mediere de a organiza un nou congres al medierii în România, reprezintă o bună ocazie pentru a discuta şi promova această nouă activitate.

Pentru mulţi dintre cetăţeni, justiţia a devenit prea complicată, prea scumpă, aproape un lux.

În anul 2005, am salutat iniţiativa Ministerului Justiţiei de a elabora o strategie de reformă şi planul de acţiune pentru punerea în aplicare a acestei strategii. Am fost un susţinător al adoptării de către Guvern a acestui document, în cadrul căreia era menţionată şi adoptarea legii medierii, lucru care s-a şi realizat în anul 2006.

Medierea nu va rezolva toate problemele din justiţie, însă cu siguranţă rolul dumneavoastră, al celor care derulaţi această activitate este unul deosebit de important. Datorită instituţiei medierii, justiţia poate deveni mai eficientă prin degrevarea ei de cazuri care se pot rezolva pe cale amiabilă. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o mai bună comunicare cu cetăţenii şi de o promovare a activităţii de mediere în cadrul societăţii.

Sunt convins că prin activitatea pe care o desfăşuraţi contribuiţi la evoluţia mentalităţilor în sensul înrădăcinării unei culturi a dialogului.

Cred că cel mai bun indicator al gradului de satisfacţie al cetăţenilor în ideea de dreptate îl reprezintă încrederea oamenilor în justiţie.

Dumneavoastră, prin activitatea de mediere desfăşurată cu obiectivitate, puteţi reda oamenilor încrederea că îşi vor găsi dreptatea.

Traian Băsescu

Preşedintele României

18 Septembrie 2008


 
© Uniunea Centrelor de Mediere din Romania