Miercuri, 1 octombrie 2008
 Arhiva Stiri
Mesajul Domnului Sir Henry Brooke, Preşedinte al The Lord Slynn of Hadley European Law Foundation


Ca Preşedinte al The Lord Slynn of Hadley European Law Foundation, aştept cu nerăbdare să particip la Congres. Voi fi însoţit de dl. Paul Randolph (membru al Consiliului Fundaţiei) şi dl. Spenser Hilliard, după ce în prima parte a săptămânii vom fi instruit mediatori din Craiova.
Fundaţia Slynn a fost înfiinţată în 1998 pentru a veni în întâmpinarea nevoii, din ce în ce mai accentuate, de sprijin, consiliere şi formare a avocaţilor şi judecătorilor din Europa centrală şi de est. Scopul ei a fost întotdeauna acela de a promova o mai bună înţelegere între Marea Britanie şi aceste ţări şi să contribuie la dezvoltarea unei acţiuni unitare. Acest scop a fost îndeplinit prin intermediul întâlnirilor personalităţi marcante ale sistemului juridic din aceste ţări şi din Marea Britanie, prin seminarii pentru avocaţi de orice nivel care s-au specializat în Drept european sau în alte discipline adiacente şi prin cooperări care permit tinerilor avocaţi care promit să petreacă un an în care să studieze şi să lucreze în Marea Britanie. Chiar înainte ca România să intre în Uniunea Europeană, Chris Patten, un comisar al UE, a afirmat :

"Fundaţia este un bun mijloc de diseminare a valorilor pe care toate statele din Uniunea Europeană le au în comun. A instruit şi a educat o nouă generaţie de jurişti şi administratori din noile state membre care se vor alipi Uniunii Europene la 1 mai anul viitor, eveniment care ne va afecta în moduri pe care nu cred că le putem încă estima. Dar această diseminare şi împărtăşire a valorilor a mers dincolo de şefiile Europei. Recunoaşterea a cât de mult ne asemănăm ca fiinţe umane, înzestrate cu ceea ce noi numim drepturi universale, este unul din efectele cele mai uimitoare, puternice şi cu adevărat transformatoare ale globalizării."

Sunt, de asemenea, Preşedinte al Consiliului civil al medierii din Anglia şi Wales. Din acest motiv sunt foarte bucuros să particip la Al II-lea Congres al Uniunii Centrelor de Mediere din România, ţara noastră fiind încă în procesul de a afla cum să dezvolte popularitatea din ce în ce mai crescută a metodelor alternative de rezolvare a conflictului ca o adăugare sau ca o alternativă la procesele formale din instanţă. În prezent dezbatem ce schimbări ar trebui să introducem în lege şi proceduri încât să beneficiem de avantajele pe care Uniunea Europeană le-a introdus prin noua Directivă a Medierii, pe care toate statele membre trebuie să o aplice  până în mai 2011.

De asemenea, suntem bucuroşi că la acest Congres ni s-a permis să împărtăşim despre practica medierii de la noi din ţară. Vom face de asemenea o demonstraţie de mediere pentru a arăta cum reuşeşte un mediator care a urmat cursuri de psihologie să îşi ducă la bun sfârşit îndatoririle şi să câştige încrederea părţilor opozante care caută să găsească o soluţie de comun acord la disputa lor.

Sperăm ca acest Congres să aibă o bună participare, încât să putem întâlni personalităţi ale sistemului juridic din România, astfel încât să avem posibilitatea de a discuta despre modalităţile prin care metodele alternative de rezolvare a disputelor pot rezolva unele din formidabilele provocări cu care se confruntă sistemele de justiţie clasice din toate ţările în această epocă modernă. De asemenea, sperăm să discutăm despre alte oportunităţi de cooperare între Fundaţie şi partenerii săi din România.


Sir Henry Brooke
Preşedinte, Slynn Foundation
Londra, 9 septembrie 2008


 
© Uniunea Centrelor de Mediere din Romania