Luni, 17 martie 2008
 Arhiva Stiri
A fost lansat site-ul Asociatiei Centrul de Mediere Timisoara
Asociatia "Centrul de Mediere Timisoara" este persoana juridica de drept privat, de sine statatoare, neguvernamentala, nonprofit si apolitica, infiintata prin incheierea civila nr.401/22.07.2005 pronuntata de Judecatoria Timisoara.

Zece avocati din cadrul Baroului Timis, din vara anului 2005, isi desfasoara activitatea in "Centrul de Mediere Timisoara" . Acestia au fost instruiti printr-un program national de formare a mediatorilor, program insumand un numar de 80 de ore de curs privind medierea. Programul de formare a mediatorilor a fost initiat incepand din anul 2005 de Centrul Pilot de Mediere Craiova cu sprijinul Centrului Cultural al Ambasadei SUA, Ministerului Justitiei si al barourilor din Romania.

Membrii asociatiei au desfasurat de-a lungul timpului diverse activitati de promovare a conceptului de mediere in cadrul unor institutii si al unor segmente sociale cheie, promovare destinata sa informeze si sa familiarizeze persoanele vizate cu notiunea de mediere si sa realizeze o retea viabila si eficienta de diseminare a informatiilor legate de mediere.

La data de 4 noiembrie 2005 si apoi la 8 aprilie 2006 au avut loc la sediul Centrului de Mediere Timisoara seminarii avand ca tema Medierea in sistemul juridic romanesc, intalniri la care au participat avocati din cadrul Baroului Timis si judecatori de la instantele timisene.

Ca urmare a acestei mediatizari, incepand din data de 7 noiembrie 2005 au fost trimise primele cauze la mediere, cauze aflate pe rolul Judecatoriei Timisoara, iar la data de 16 noiembrie 2005 are loc prima mediere la sediul Centrului de Mediere Timisoara.

Mediatorii Centrului de Mediere Timisoara, la data de 16 decembrie 2005, au avut placerea de a fi vizitati de doamna Kathleen Kavalec - cultural affairs officer in cadrul Ambasadei USA, iar la data de 18 ianuarie 2006, de Excelenta Sa - domnul Nicholas Taubman - ambasadorul USA in Romania . Cu ocazia ambelor intalniri s-au purtat discutii despre activitatea propriu-zisa a centrului, despre modalitatile de promovare a procedurii de mediere si a avantajelor acesteia si, nu in ultimul rand, despre necesitatea aparitiei unei legi a medierii.

Asociatia,in vara anului 2006,s-a afiliat la UNIUNEA CENTRELOR DE MEDIERE DIN ROMANIA, uniune din care fac parte centre de mediere infiintate in fiecare judet din tara. UNIUNEA CENTRELOR DE MEDIERE DIN ROMANIA este o federatie nationala care a luat fiinta la Craiova in 2005 cu scopul de a promova institutia medierii si de a promova interesele profesionale ale mediatorilor.

Membrii asociatiei,incepand cu data de 09.06.2007,au derulat proiectul intitulat "Medierea - metoda eficienta de rezolvare a conflictelor", proiect pilot de promovare a medierii finantat de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti-Sectia de Afaceri Publice.

Promovarea medierii, ca procedura alternativa de solutionare a conflictelor recomandata de catre SUA si UE, la nivelul mediului de afaceri si cel universitar, al profesiilor cu caracter juridic, al institutiilor publice si practicarea procedurii de mediere reprezinta obiectivele principale ale acestui proiect. Prin rezolvarea conflictelor cu ajutorul procedurii de mediere, alternativa la justitia traditionala, se preintampina initierea unor actiuni judecatoresti si se degreveaza instantele de judecata de numeroase cauze, deoarece medierea poate fi utilizata in rezolvarea unei arii largi de conflicte.

Membrii asociatiei isi propun prin activitatea pe care o vor desfasura sa promoveze, sa popularizeze medierea in Romania, sa sprijine si sa practice medierea.

Site-ul Asociatiei "Centrul de Mediere Timisoara" este: www.medieretm.ro


 
© Uniunea Centrelor de Mediere din Romania