Sambata, 21 mai 2011
 Arhiva Stiri
Comunicat de presa din 18.05.2011 referitor la pozitia UCMR fata de modificarea ROF

Fișier

COMUNICAT
UNIUNEA CENTRELOR DE MEDIERE DIN ROMANIA
 
 
 
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania intelege sa adopte o pozitie publica fata de intentia de interventie a Consiliului de Mediere asupra asociatiilor infiintate de mediatori, intentie exprimata prin modificarile propuse la Regulamentul de Organizare si Functionare al Consiliului de Mediere.
 
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania isi exprima public dezacordul fata de tendinta Consiliului de Mediere de centralizare si control excesiv asupra exercitarii profesiei de mediator, profesie liberala prin excelenta.
 
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania doreste respectarea atributiilor legale ale Consiliului de Mediere si separarea acestora de formele de organizare asociative voluntare ale mediatorilor.
 
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania considera inadecvata dorinta Consiliului de Mediere de a subordona asociatiile mediatorilor si vointa acestora.
 
Consiliul de Mediere este organismul de administrare si organizare a profesiei de mediator, infiintat in baza legii nr. 192/2006, fara atributii in organizarea asociatiilor infiintate de catre mediatori in baza legii nr. 26/2000.
 
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania considera implicarea Consiliului de Mediere in activitatea asociatiilor o interventie agresiva neconstitutionala asupra vointei membrilor prin ingradirea scopului pentru care au fost infiintate asociatiile, avand in vedere si faptul ca cele doua institutii sunt create in baza a doua legi distincte, respectiv legea de organizare a profesiei de mediator si legea privind infiintarea de asociatii si fundatii in baza vointei persoanelor, membri ai asociatiilor.
 
Uniunea Centrelor de Mediere considera ca orice modificare a Regulamentului de Organizare si Functionare a Consiliului de Mediere trebuie sa priveasca doar organizarea acestuia ca institutie, fara ingradirea dreptului la asociere al mediatorilor.
 
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania considera ca, prin activitatea sa, Consiliul de Mediere deviaza de la rolul sau statuat prin lege si anume promovarea profesiei si protejarea profesionistilor, identificand pseudo-bariere in vederea abaterii atentiei mediatorilor de la problemele reale actuale ale profesiei.
 
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania considera necesar elaborarea Statutului profesiei de mediator care sa consolideze existenta corpului profesional al mediatorilor, format din totalitatea mediatorilor din Romania, asa cum se reglementeaza si in legea nr. 192/2006.
 
Uniunea Centrelor din Romania sustine descentralizarea atributiilor Consiliului de Mediere si crearea de organisme de administrare la nivel teritorial, respectiv implicarea profesionistilor in organizarea propriei profesii.
 
Uniunea Centrelor de Mediere a fost fondata in anul 2006, avand drept scop promovarea si practica medierii, precum si promovarea și susținerea, organizarea și exercitarea profesiei de mediator. In prezent are 47 de centre de mediere membre, care isi declara disponibilitatea in vederea elaborarii Statutului profesiei de mediator si consolidarea corpului mediatorilor din Romania.
 


 
© Uniunea Centrelor de Mediere din Romania