Programul Congresului al IX-lea al UCMR 22-24.05.2015


P R O G R A M U L
CONGRESULUI AL IX-LEA AL U.C.M.R.
?MEDIEREA - BRAND DE TARA?
BUCURESTI, 22-24 MAI 2015
HOTEL RAMADA HOTEL&SUITES NORD 4*, SALA DIAMOND
Str. Daniel Danielopolu 44 A, sector 1, Bucuresti
Vineri 22.05.2015

 

 • Sosirea participantilor si Cina - oferta grup, Hotel Ramada Nord

Sambata 23.05.2015

 • 09:30 - 10:00 Inregistrarea participantilor
 • 10:00 - 11:30
 • a. Prezentarea membrilor U.C.M.R. care au candidat in echipa pentru Consiliul de Mediere
  b. Prezentarea membrilor U.C.M.R. alesi in Consiliul de Mediere si a proiectelor de activitate
  c. Rolul organizatiilor profesionale in domeniul medierii in contextul organizarii judetene a profesiei
 • 11:30 - 11:45 Coffee break
 • 11:45 - 13:30 Dezbatere ?Medierea, brand de tara?
 • 13:30 - 14:30 Pauza de pranz - oferta grup, Hotel Ramada Nord
 • 14:30 - 17:00
 • a. Raportul de activitate al Consiliului Director, Biroului Executiv si al Presedintelui U.C.M.R.
  b. Descarcarea de gestiune pentru exercitiul financiar 2014 si proiectul de BVC pentru 2015
  c. Alegerea presedintelui U.C.M.R., validarea membrilor Consiliului Director si alegerea membrilor Comisiei de Cenzori
  d. Strategia U.C.M.R. pentru perioada 2015 - 2016
  e. Diverse
 • 17:00 Inchiderea lucrarilor
 • 19:30 Banchet U.C.M.R.- oferta grup, Hotel Ramada Nord

Duminica 24.05.2015

 • Plecarea participantilor

Congresul este deschis participarii tuturor colegilor mediatori care doresc implicarea in proiectele U.C.M.R.

Inscrierea participantilor - Descarca formularul de inscriere www.ucmro.ro:

 • Pentru participarea la Congres, U.C.M.R. nu percepe nicio taxa suplimentara fata de costurile logistice ale evenimentului.
 • Inscrierea participantilor se face pana vineri 15.05.2015, ora 12:00 prin transmiterea formularului de inscriere la adresa office@starseu.eu insotit de dovada platii pachetelor de participare. Ulterior transmiterii formularului, participantii vor primi un e-mail privind confirmarea inscrierii.

Detalii despre posibilitatea de cazare - Descarca formularul de rezervare cazare www.ucmro.ro:

 • Hotel Ramada Nord 4* ofera tarife speciale participantilor la Congresul UCMR, in limita disponibilitatii de la data transmiterii cererii de rezervare.
 • Rezervarea camerelor se face direct si individual de catre fiecare participant, prin transmiterea formularului de rezervare la adresa unica de e-mail reservations@ramadanorth.ro. Toata corespondenta de rezervare a cazarii se realizeaza direct cu hotelul.

Delegarea reprezentantilor cu drept de vot de catre Asociatiile membre U.C.M.R. - Descarca formularul de mandat www.ucmro.ro:

 • Asociatiile membre U.C.M.R. sunt invitate sa comunice pana vineri 15.05.2015, ora 12:00 numele delegatilor cu drept de vot in Congres prin completarea formularului de mandat si transmiterea lui la adresa office@starseu.eu.

 

 

 

Congresul al IX-lea al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania
?Medierea, brand de tara?
BUCURESTI, 22-24 MAI 2015
HOTEL RAMADA HOTEL&SUITES NORD, SALA DIAMOND
Str. Daniel Danielopolu 44 A, sector 1, Bucuresti

 

In perioada 22-24 mai 2015 are loc, la Bucuresti, al VIII-lea Congres al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) - federatia nationala ce reuneste asociatii profesionale ale mediatorilor din toata tara.

I.
In prima parte a evenimentului din 23 Mai 2015, care se va desfasura intre orele 10:00 ? 11:30, participantii vor avea ocazia sa cunoasca membri ai U.C.M.R. care au candidat in echipa pentru Consiliul de Mediere, precum si proiectele de activitate ale celor 3 membri si un supleant alesi pentru viitorul mandat. Participantii vor avea posibilitatea sa afle in mod nemijlocit ce inseamna dezideratele afisate ?Un Consiliu functional si puternic!? si ?Facem ce ne propunem!?; dar si care este rolul in continuare esential al organizatiilor profesionale in promovarea profesiei si protejarea drepturilor profesionistilor mediatori.

II.
?Medierea, brand de tara? este, in continuarea dezbaterii de anul trecut, tema centrala a intrunirii din 23 Mai 2015, care se va desfasura intre orele 11:45-13:30, discutia desfasurandu-se intr-un panel mixt mediatori ? invitati-reprezentanti ai unor domenii relevante pentru mediatori. Vom continua dezbaterea de la congresul anterior, la care au participat ca invitati reprezentanti ai potentialilor nostri parteneri si clienti, care si-au expus viziunea lor asupra medierii ca brand de tara.

Care este componenta panelului de dezbatere?
In acest an, panelul de dezbatere va aduce laolalta mediatori profesionisti din cadrul U.C.M.R. preocupati de viitorul profesiei, precum si invitati-reprezentanti ai unor domenii relevante pentru mediatori, pentru a pune fata in fata perspectiva societatii asupra medierii cu aceea a profesionistilor din domeniu.

Intrebarea-cheie a dezbaterii este Poate medierea sa fie un brand pentru Romania?, accentul fiind pus pe ariile de intersectie pe orizontala cu celelalte domenii reprezentate de invitatii nostri si a zonelor de aplicabilitate a medierii in variatele zone sociale reprezentate.

Vom porni de la faptul ca Romania a devenit recent un reper al mediatorilor de pace din intreaga lume, in aprilie 2015 fiind organizat la Bucuresti Congresul Anual al Mediators Beyond Borders (S.U.A.), in parteneriat cu Asociatia Mediatorilor S.T.A.R.S. Romania (afiliata U.C.M.R.).

In cadrul dezbaterii aflate pe agenda evenimentului din acest an, mediatorii din U.C.M.R. si invitatii lor vor cauta sa determine unde se situeaza medierea in acest moment si care sunt perspectivele ei de expansiune, ca activitate utila social, in viitor, pornind de la valentele ultimelor schimbari din interiorul profesiei noastre, si anume: organizarea profesiei la nivelul fiecarui judet prin infiintarea Corpurilor de Mediere Judetene, pentru organizarea si apararea drepturilor mediatorilor in mod eficient, precum si pentru garantarea dreptului de acces al fiecarui cetatean la o solutie mai facila, mai rapida si mai convenabila de solutionare a oricaror dispute sau litigii.

Vom aborda problema pacii sociale din perspectiva medierii; a utilitatii medierii pentru publicul larg; a cunoasterii si intelegerii conceptului de mediere si a receptivitatii publicului fata de aceasta metoda consensuala de solutionare a disputelor; a constientizarii rolulul mediatorilor de a creste capacitatea interna de raspuns pasnic la conflict a grupurilor si comunitatilor locale. Vom urmari pozitionarea medierii in contextul actual si al reprezentativitatii nationale, prin abordarea temei centrale. Poate Romania sa fie recunoscuta pentru mai mult decat ape, munti si traditii? Este societatea noastra capabila sa dea un exemplu prin promovarea medierii? Poate medierea, reprezentata prin specialistii din panel, sa se ridice la un standard demn de a fi un exemplu international? Opiniile invitatilor se vor alatura cunostintelor din interior ale specialistilor, pentru a da o directie posibila eforturilor U.C.M.R. pentru anul ce urmeaza.

III.
In a treia parte a Congresului, care va avea loc sambata 24 Mai 2014 intre orele 14:30 ? 17:00, federatia isi va alege organele de conducere pentru urmatorii doi ani, stabilind strategia de activitate. Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) isi propune sa continue misiunea asumata public pana in prezent, de a se implica activ in societatea civila si considera ca, in acest moment, este necesar sa devina un jucator important in mecanismul social si public din Romania.

IV.
Lucrarile Congresului se vor incheia sambata 23 Mai 2015, cu un banchet festiv care va avea loc incepand cu ora 19:30 la Restaurantul American Lounge din cadrul Hotelului Ramada Nord. Participantii vor putea sa relationeze intr-un cadru informal si relaxant, in care sa se cunoasca si personal; de asemenea, vor putea castiga diverse premii surpriza din partea organizatorilor.
Despre Uniunea Centrelor de Mediere din Romania
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania este federatia fondata in 2005, ce reuneste mediatori si organizatii profesionale din toata tara.
In cuvintele ASR Principesa Margareta de Romania, prin mesajul sau catre U.C.M.R., Medierea, cea mai frageda profesie reglementata in Romania, este un exemplu cum ceva extrem de util pentru societate a luat nastere din nimic (...) Sper ca, cu ajutorul unei bune promovari a medierii, din ce in ce mai multe dispute vor fi solutionate amiabil. De asemenea, imi doresc ca, prin intermediul unor initiative profesionale, sa se ofere un exemplu cu privire la rolul pe care il joaca organizatiile profesionale in societatea romaneasca.?
U.C.M.R. si-a propus sa sprijine pregatirea la un standard ridicat a profesionistilor din cadrul organizatiilor membre, pentru a deveni un etalon de calitate, iar profesionistii sa vada in mediere o vocatie. Astfel, mediatori din cadrul Uniunii au primit certificari internationale de la organizatii de renume din domeniu din S.U.A. si U.K.

De asemenea, Uniunea a derulat numeroase programe de transmitere catre public a informatiilor din domeniu, precum Caravana Medierii, publicarea unei colectii de literatura de specialitate sau proiecte de responsabilitate sociala, in scopul de a promova avantajele medierii ca o modalitate alternativa de solutionare a conflictelor.

Incepand din 2013, Uniunea si-a propus sa dezvolte implicarea mediatorilor in toate aspectele societatii, pornind de la axioma ca globalizarea conflictelor a atras dupa sine globalizarea conflictelor; conflictele depasesc granitele unui stat sau sistem de justitie clasic, impunand necesitatea unui mecanism de solutionare adaptat noilor realitati, flexibil si universal acceptat ? medierea. U.C.M.R. militeaza pentru utilizarea medierii in solutionarea disputelor de politica publica, asumandu-si rolul unui instrument de pace sociala.

U.C.M.R a militat pentru obtinerea recunoasterii sale, nationale si internationale, ca o structura relevanta in domeniul ADR.

Mugur Bogdan Mitroi
PRESEDINTE

www.ucmro.ro
office@ucmro.ro

 


 

 

Parteneri strategici:

Parteneri media:

 
© Uniunea Centrelor de Mediere din Romania