Sambata, 1 iunie 2013
 Arhiva Comunicate de presa
Comunicat post-Caravana Medierii Bruxelles

 

“CARAVANA MEDIERII” LA BRUXELLES

 

Al 15-lea popas al Caravanei Medierii a ajuns la Bruxelles in data de 24 mai 2012.

In cadrul evenimentului organizat de Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) in parteneriat cu Arthis Maison Culturelle Belgo-Roumaine s-au distribuit reviste “Medierea Tehnica si Arta” numarul 20/2012, precum si alte materiale realizate de mediatorii romani pentru informarea publicului asupra procedurii medierii.

Agenda Comisiei Europene pentru anul 2012 prevede adoptarea unui instrument legislativ privind ADR pentru disputele business-to-business pana la finalul anului. Strategia U.C.M.R. pentru 2011-2013 impartaseste aceasta viziune si intelege sa stabileasca o buna cooperare cu institutiile nationale si europene, pentru a promova medierea nu numai in randul in cetatenilor si afacerilor, dar si pentru comunitatile locale si intreprinderile de stat.

In acest context, Uniunea Centrelor de Mediere din Romania a organizat la Bruxelles workshop-ul “Caravana Medierii – Medierea Aproape de Tine!”, al carui obiectiv a fost intelegerea modului in care medierea poate fi utilizata cu succes in rezolvarea conflictelor, cu accentuarea perspectivei transfrontaliere.

Workshop-ul s-a desfasurat sub forma unor dezbateri interactive, la care au participat mediatori romani din Bucuresti, Constanta, Bacau, Calarasi, Piatra-Neamt, Cluj-Napoca, Ploiesti, Alexandria, alaturi de invitatii britanici din partea fundatiei The Lord Slynn of Hadley European Law Foundation din Londra, UK, reprezentata Ambasadei Romaniei in Belgia, reprezentantii organizatiilor din mediul de afaceri romano-belgian, membri ai diaspora romane.

Dna Carmen Raluca Norel, din partea Reprezentantei Permanente a Romaniei la Uniunea Europeana, a subliniat faptul ca in prezent se afla in stadiu avansat de elaborare directiva comunitara care sustine rezolvarea conflictelor din domeniul protectiei consumatorilor prin metode ADR.

Proiectul “Caravana Medierii” a debutat in luna iunie 2011 in Bucuresti, urmand evenimente in Braila (iulie 2011), Brasov (august 2011), Mangalia si Constanta (septembrie 2011), Bacau (octombrie 2011), Cluj (noiembrie 2011), Prahova (decembrie 2011), Tulcea (ianuarie 2012) si Galati (februarie 2012), Piatra-Neamt si Iasi (martie 2012), Baia-Mare (aprilie 2012).

Pe calendarul Caravanei se afla in continuare Bucuresti si Oradea (iunie 2012), Buzau (iulie 2012), Resita (august 2012) si Sibiu (septembrie 2012).

Proiectul “Caravana Medierii - Medierea Aproape de Tine!” realizat de  Scoala de Formare in Mediere Mugur Mitroi (F.M.M.M.) si dezvoltat in parteneriat cu Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.), se deruleaza in toata tara pe o perioada de 24 de luni, avand drept scop promovarea medierii ca metoda alternativa de rezolvare a disputelor. Caravana consta intr-o serie de evenimente lunare de informare a publicului despre mediere si avantajele ei prin distribuirea revistei “Medierea Tehnica si Arta”, precum si pliante, flyere, etc., publicul avand posibilitatea sa cunoasca personal mediatorii si sa se informeze direct despre aceasta avantajele acestei proceduri, respectiv reducerea stresului, costurilor si timpului de rezolvare a disputelor, in conditii de deplina confidentialitate pentru parti.

Infiintata in 2005, Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) este federatia nationala care reuneste asociatii profesionale ale mediatorilor din fiecare judet al Romaniei.

Scoala de Formare in Mediere Mugur Mitroi (F.M.M.M.) a fost infiintata in anul 2010 si dezvolta relatii de colaborare si parteneriat cu organizatii din tara si strainatate din domeniul ADR (Alternative/Appropriate Dispute Resolution). O relatie deosebita a construit cu Fundatia The Lord Slynn of  Hadley European Law Foundation din Marea Britanie si cu Federal Mediation and Conciliation Service din S.U.A., cu sprijinul carora deruleaza cursuri de pregatire profesionala de tehnici avansate de mediere.

Revista “Medierea Tehnica si Arta”, fondata in octombrie 2010 de F.M.M.M., este revista profesionala lunara editata bilingv in romana si engleza, care a devenit liderul publicatiilor de specialitate din tara.

 

Biroul de presa al U.C.M.R.
Florentina Stanescu – Purtator de cuvant
+40745136637
florentina.stanescu@info-medieri.ro 
© Uniunea Centrelor de Mediere din Romania